Tijdens ons bezoek aan Blokzijl vonden we in het havenkantoor een nieuw woonhebbedingetjeswinkel (Scrabble !!). Omdat we het niet (eigenlijk nooit) kunnen laten kopen we een tweetal boeken over Blokzijl en de regio. In een van de boeken vinden we het verhaal van Kaatje bij de sluis. Hoewel Wikipedia vooral het restaurant noemt waar je prima kunt eten blijkt er een heuse legende aan Kaatje verbonden te zijn opgetekend door Fredrik M. Wiedijk in zijn boek “Thyrza de Zuiderzeemeermin”. Bij de sluis staat een beeldje van Kaatje.

Als je haar met de rechterhand over haar hoofd aait dan brengt dat welvaart, met de linker krijgt u geluk in de liefde. Met beide handen brengt echter ongeluk!!
Hoewel al vele malen in Blokzijl, was het beeldje eigenlijk nooit opgevallen, ondanks dat je bij elke brugopening er pal naast staat te wachten. Waar zo’n boek al niet goed voor is.

Hierbij dus maar eens aandacht voor ‘Kaatje’

Kaatje bij de sluis
Kaatje bij de sluis

Kaatje werd geboren als dochter van Brecht, herbergierster van “In den Gouden Walvisch”. Haar wettelijk vader was kapitein ter walvisvaart, maar ten tijde van Kaatje’s geboorte voer hij al tien maanden op zee… waarvan hij nimmer terug zou keren. Brecht heeft nooit bekend gemaakt wie de echte vader van haar enige dochter was.
Al op achttienjarige leeftijd zwaaide Kaatje, nadat haar moeder was overleden, als cheffin de pollepel “In den Gouden Walvisch”. Maar meer dan dat ontpopte zij zich als een perfecte gastvrouw voor de kooplieden, reders en kapiteins van Blokzijl. Die, en hun vele relaties, verspreidden de roem van Kaatje’s kookkunst over de wereldzeeën.

Trouwen deed zij nimmer. Haar grote liefde was de zeeman Hilbert, kapitein en kaper in staatsdienst, die gezworen had zich niet eerder aan land te vestigen dan dat hij fortuin had vergaard.

Kaatje werd in maand september van het jaar 1732 overvallen en beroofd. Daarbij bezweek zij aan haar ernstige verwondingen. Behalve het geld en de vele kostbaarheden namen de rovers ook Kaatje’s receptenboeken mee. De daders werden nimmer gevonden, maar wel doken er later in de Zuiderzeesteden regelmatig recepten op die aan Kaatje werden toegeschreven.

[tb_google_map]