De enige noordelijke provincie waar we nog nooit geweest zijn (althans niet met Ukkie) is Groningen. Onze vakantie in de laatste 2 weken van Mei gaan dus die kant op.

Op Vrijdagmiddag 15 mei gaan we onderweg vanaf Arnhem met de auto richting Oldemarkt. Om vast wat kilometers te maken varen we ’s middags naar Heerenveen. In Heerenveen komen we er achter dat de vaarkaart van Groningen die we voor de planning mee naar huis hadden genomen nog in Arnhem ligt. Dus zaterdag ochtend eerst nog even shoppen in Heerenveen alvorens koers te zetten richting Akkrum. In Akkrum blijkt een thema dag m.b.t. groen leven en varen (de Reuzedei) te zijn die tot gevolg heeft dat we niet door Akkrum heen kunnen varen. Tot zover de tijdwinst 🙂

Omdat we geen zin hebben in het Margrietkanaal, blijven we net  na de ophaalbrug maar een nachtje in Akkrum liggen. ’s Avonds blijkt er een rondvaart door het plaatsje te zijn waarbij op diverse plaatsen muziek en koren te horen zijn. Nu eens niet allen de traditionele vissersliederen (waar ik niet zo’n fan van ben) maar ook een supergoed popkoor en een bluesbandje. Voor elk wat wils dus.

De volgende dag is Akkrum weer ‘doorvaarbaar’ en we besluiten een een stukje tijd in te halen door naar Kollum te varen. Dit betekend flink wat uurtjes pruttelen want Ukkie is geen speedboat maar brengt ons wel aan de rand van Groningen. In Kollum zijn ze gestart met een uitbreiding van de waterloop richting het centrum, zodat daar in de toekomst nog meer ligplaatsen beschikbaar komen. Ondanks dat we weinig regen hebben gehad is de temperatuur erg laag (zo’n 10-13 graden) dus de kachel is op deze vakantie onze beste vriend.

Op maandag varen we de Stobosser trekvaart richting Gerkesklooster om daarna de Lauwers op te varen richting Zoutkamp. Volgens de info is er in Pieterzijl een zelfbedieningsbrug waar je in Visvliet op de camping of bij de supermarkt een sleutel voor kunt halen. In Visvliet aangekomen echter blijken zowel de camping als de Supermarkt inmiddels ter ziele te zijn. Een telefoontje richting de VVV biedt echter “uitkomst”. de sleutel kan in Zoutkamp bij het VVV worden opgehaald. Op mijn vraag hoe ik daar moet komen omdat ik dan toch eerst door die brug moet om in Zoutkamp te komen blijft het stil. De voormalige campingbaas brengt echter uitkomst. De brug in Pieterzijl wordt tegenwoordig bediend door een oudere dame die een paar huizen vanaf de brug woont. Inderdaad opent een aardige dame voor ons de brug.

“Ik vind het leuk om te doen maar blijf er niet voor thuis hoor, Als ik toevallig zit te eten of een boodschapje moet dat wachten ze maar even” Ach ja, we zijn er in elk geval doorheen.

Na Pieterzijl rest ons alleen nog de Friese Sluis als obstakel om in Zoutkamp te arriveren en we leggen in het centrum aan met uitzicht op vissersschepen. Dan is Ukkie wel echt een Ukkie, maar het levert wel een leuke foto op.

[tb_google_map]