We blijven nog een dagje in Groningen en varen “binnendoor” terug naar Zoutkamp. Binnendoor betekend dat we over het Mensingeweerster Loopdiep, de Hoornse vaart en het Hunsingokanaal door een bijzonder mooi stukje Groningen varen.

Het water is smal en we varen door plaatsjes als Mensengeweer, Wehe-Den Hoorn en Ulrum. Soms beschut en soms wat meer open maar continu in een mooie omgeving. Erg druk is het niet, vlak voor Ulrum worden we ingehaald door een snelle motorboot die het bordje “maximum snelheid 6 km” over het hoofd gezien had maar verder komen we niemand tegen.

Deze lus brengt ons tenslotte weer terug naar Zoutkamp, waar we deze keer in jachthaven Hunzegat gaan liggen en meteen onze voorraad diesel en drinkwater aanvullen. Inmiddels zijn de visserijdagen van start gegaan in Zoutkamp en ligt de complete vloot aangesmeerd in het kleine plaatsje. Bovendien is er Kermis en dat zorgt ervoor dat wij het wel best vinden dat we iets verder weg liggen.

De dag daarna varen we terug naar Kollum, er staat veel wind (5 a 6) en dus laten we het Lauwersmeer voor wat het is. Een mens moet zijn beperkingen kennen.