Vanuit Kollum zetten we onze trip voort richting Dokkum. Hoewel Dokkum een mooie plaats is en blijft, zijn we hier de afgelopen tripjes al vaak geweest en dus tuffen we door richting Bartlehiem. Het idee is om een stuk van de elfstedentocht mee te pakken en daarom gaan we in Bartlehiem de Feinsumer Feart op. Opnieuw een relatief smal vaarwater waar we opnieuw de enigen zijn. Op deze eerste pinksterdag doet het zonnetje zowaar een poging om iets van een lentegevoel over te brengen en de temperatuur komt voor het eerst ook een beetje in de aangename waarden terecht. Erg veel recreatie mogelijkheden zijn er op dit stuk niet, maar wij besluiten aan te leggen in het plaatsje Oude Leije. Een simpel haventje met voorzieningen in het plaatselijke cafeetje/snackbar. Omdat we eindelijk mooi weer hebben besluiten we een terrasje mee te pikken en lekker in de zon te gaan zitten.

De dag daarna is het frisse weer terug van (even) weggeweest en vervolgen wij onze trip richting Franeker. Opnieuw een mooie route met een paar zelfbediening sluisjes. In de loop van de middag meren we af in Franeker. Op 2e pinksterdag wordt in Friesland de elfstedentocht gereden, we hadden in Oude Leije al de fietsers voorbij zien komen en door Franeker trekt een lange stoet motorrijders en old-timers. Ondanks dat het 2e pinksterdag is, zijn de meeste restaurants gesloten(want het is ook gewoon Maandag) en dus besluiten we om gewoon aan boord te koken en onze restaurantplannen uit te stellen tot de volgende dag in Bolsward.