Ons eerste wat langere vaartochtje met onze nieuwe aanwinst is een feit.

Op pinksterzaterdag varen we naar Terherne, waar we in Terherne haven een plaatsje zoeken. Het weer is zoals we dat gewend zijn in Nederland, wisselvallig.
Ondanks dat het al half mei is gaat ’s avonds toch de kachel aan. Tot onze teleurstelling blijkt de ingebouwde heteluchtkachel eigenlijk net niet in staat om de boot comfortabel te verwarmen en dus is onze vertrouwde Zibro weer standaard aan boord. Op zondag komen Robert een Vera een dagje naar de aanwinst kijken en we varen een stukje over het Sneekermeer en via het Margrietkanaal en de Kromme Knilles weer terug naar Terherne. Inmiddels is het haventje vol maar we mogen op een van de vaste ligplaatsen gaan liggen van een schip dat pas na het weekeind weer terug komt. Goede service dus. Ondanks dat er best een stevige wind staat is het Sneekermeer geen probleem. Met Ukkie had dat wat meer moeite gekost. Maandag varen we naar Leeuwarden (via Akkrum, Grou en Warga) waar we in de Prinsentuin een plaatsje zoeken. Een mooie route al is het Harinxmakanaal wel wat saai

Het weer is inmiddels wat verbeterd en op een enkel spatje na hebben we het de hele dag droog. Op dinsdagochtend wordt er gewinkeld. Onze agenda’s ziten meestal behoorlijk vol dus we schuiven dit wel vaker door naar onze vakanties. We houden op dinsdag dan ook niet zoveel tijd over en dus prikken we als bestemming Burdaard, waar ze een leuke passantenhaven hebben aangelegd waar meestal wel plaats is. Het weer knapt nog wat verder op en de temperatuur is zo aangenaam dat we op BBQ-vlees jacht gaan. In de plaatselijke supermarkt lukt dit niet echt, maar in de versmarkt waar we een paar aardbeitjes willen scoren vinden we ook een vleesvitrine met lekker gemarineerd BBQ vlees. Om dit te vieren pakken we een lekker biertje en een ijsje op het terras bij de brug. En dus wordt de Cobb barbecue, die we al lang wilden maar waar we niet echt plaats voor hadden, ingewijd. We genieten nog heerlijk van het zonnetje op ons achterdek. Woensdag ook een korte etappe, we varen naar Dokkum, waar we ’s middags een stuk gaan fietsen. Het blijft wel droog maar in de loop van de middag trekt de wind fors aan en natuurlijk hebben we hem recht tegen. Als goedmakertje tracteren we onszelf dan maar op een terrasje met een kop koffie. Donderdag gaan we richting Joure, we besluiten om dat in 2 etappes te doen en dus zetten we als bestemming Oudega op het schema. Daar zit een keurig passantenhaventje en een goede warme bakker. De temperatuur is prima en we zitten dan ook het grootste deel van de dag in de zon buiten. Heerlijk die dubbele besturing. We lunchen onderweg even in de haven van Oostermeer. Na Drachten vindt de zon het welletjes en precies op het moment dat we moeten aanleggen regent het pijpenstelen. De dag erna begint erg mistig en miezerig en pas als we aan het einde van de middag door Joure lopen klaart het weer op.

Op zaterdag komen er vrienden van ons naar Joure. Als rondje varen we naar Langweer waar we spontaan terecht komen in een leuke boekwinkel. Snuffelen dus!. We vervolgen ons rondje via de Langweerdervaart en westerbregesleat naar het Sneekermeer en het Noarder Alde Wei weer terug naar Joure. Dan is de week voorbij en moet er terug gevaren worden naar Oldemarkt.

De voorspellingen zijn heel slecht en dus besluiten we “binnendoor” te varen maar tot onze grote verbazing is het de hele dag lekker weer en kunnen we zelfs een groot deel buiten varen.