Natuurlijk gaan we met de nieuwe aanwinst op vakantie. We vertrekken vanuit Oldemarkt richting Akkrum, bekend terrein dus. In Akkrum gaan we langs de kade bij Tusken de Marren liggen, waar nog net een plaatsje is. Scout is toch wel wat groter en dat merken we nu. “Ukkie” gaatjes waren er nog genoeg, maar Scout is wat lastiger in te passen. De volgende dag gaan we richting Bergum en dat doen we door via de Alde Feanen naar het margrietkanaal te varen. Omdat we nog steeds een beetje onzeker zijn over de nauwkeurigheid van de meters gaan we voor de zekerheid tanken bij de Fonejachtbrug en zien daar een ouderwetse lijkkoets over de brug rijden. Niet zo best voor je vakantiegevoel maar wel een uniek gezicht. In Bergum vinden we een plaatsje aan het gras zodat we ’s avonds lekker uitgebreid kunne tafelen. In tegenstelling tot de meeste van onze vakanties is het namelijk heerlijk weer. Vanuit Bergum gaat het de volgende dag richting het Lauwersmeer, maar zo lekker als het gisteren was zo beroerd is het nu. Een stevige windkracht 6 a 7 zorgt ervoor dat we lekker in Kollum gaan liggen. We drinken in een kop koffie in Gasterij Manjefiek en kletsen even met de nieuwe eigenaar. Dit houden we even in gedachten want we komen nog terug in Kollum deze trip.

De dag erna is het weer wat vriendelijker en gaan we over het Lauwersmeer richting Zoutkamp. Hier blijkt dat Scout toch heel anders over ruim water gaat dan Ukkie en na deze (voor ons) nieuwe ervaring komen we aan in Zoutkamp en gaan we door het Reitdiep op. winsum is vandaag het einddoel, de dag is een mooie combi van ruim en klein water. De provincie Groningen is zeker de moeite waard. De middag wordt doorgebracht met een terrasje en beetje luieren op de boot. De dag erna willen we eigenlijk binnendoor terug naar Zoutkamp (via Wehe Den Hoorn) maar er blijkt op twee derde van de route een brug van 2.4 meter te zitten en we weten nog steeds niet exact wat onze limiet is. Dus weer via het Reitdiep terug naar Zoutkamp.

Hier laten we ons verleiden om lekker uit eten te gaan en de volgende dag gaan we weer terug naar Kollum.
De reden van dit heen en weer pruttelen is dat we afgesproken hebben met onze overburen Wendy en Marc in Kollum.

Onze gasten arriveren keurig op tijd in Kollum en als we alle bagage (viel wel mee hoor) aan boord hebben gesleept gaan we richting Dokkum. De brugsluiting benutten we voor een lekere lunch terwijl ik van Marc “visles” krijg. Mijn viservaring bestaat uit een bamboehengeltje aan de Rijn met een stukje brood aan de haak in de jaren 70 van de vorige eeuw (auw dat klinkt oud), maar Marc heeft een heel assortiment haken en aas bij zich. Het resultaat is overigens wel hetzelfde “Noppes” dus, maar ik leer wel veel. In Dokkum gaan we uiteraard het stadje in, onder andere om vlees te kopen voor de BBQ. De molen heeft open dag en dus klimmen we nog een keertje omhoog terwijl we uitleg krijgen van een molenaar in opleiding. Hoewel Wendy altijd opschept dat zij altijd mooi weer heeft begint het toch te hozen als we bij de slager zijn. Jammer want daardoor gaan we snel terug naar de boot en missen we toch een mooi stadje.

’s Avonds gaan we toch gewoon barbecuen, we laten ons niet kennen en het smaakt allemaal prima. Daarna spelen we nog een spelletje terwijl het weer buiten toch echt druilerig blijft.

De volgende dag varen we binnendoor terug richting Kollum omdat daar nu eenmaal de auto van Wendy staat, weer flink wat wind maar deze keer wel zonnig. Marc stuurt een stuk en hoewel hij Scout af en toe dreigt te veranderen in een grasmaaier komen we toch heelhuids aan.

We gaan lekker met zijn viertjes eten bij Manjefiek en daarna zwaaien we ons bezoek weer uit.