Na de heen en weertjes naar Kollum wordt het weer eens tijd om door te gaan.
Op maandag varen we richting Dokkum waar we even snel een kopje koffie drinken, maar daarna gaan we richting Burdaard. Het weer is een beetje veranderlijk maar er staat vooral ook weer veel wind. Toch is het wel lekker zonnig en we eindigen zelfs op een terrasje (nou-ja, achter het windscherm onder de terrasheater).De dag erna waait het nog steeds erg hard. Eerst komen we bijna niet uit onze box en vervolgens komen in de uitgang van de haven in de problemen omdat we dwars op de wind moeten stil liggen vanwege de dichte brug. Een oplettende zeiler heeft echter door dat dat erg lastig is en laat ons dwars door de wachtende schepen heen steken zodat we met de kop in de wind kunnen wachten. Uiteraard sluiten we daarna wel netjes achteraan. Bij Bartleheim willen we de Feinsumer Feart op maar eerst meten we even onder de brug hoeveel we nu precies overhebben. We komen tot de conclusie dat 2.40 meter ook moet kunnen en dus vertrekken we richting Oude Leije om uiteindelijk net buiten Berlicum een ligplaatsje te nemen. we willen een terrasje pakken in Berlicum maar dat valt een beetje tegen. De wind is inmiddels wat afgenomen en de tuinstoeltjes worden dan ook weer druk gebruikt. Vanuit Berlikum gaan we de volgende dag richting Franeker. We hebben dit al eerder gevaren maar alles voelt wel een stukje krapper met onze grotere boot. Toch passen we overal onderdoor en dus arriveren we in Franeker. We bezoeken het planetarium en vergapen ons aan de huisvlijt van Eise Eisinga(website).We vinden het wel eens tijd worden om de beentjes te strekken en huren dus 2 fietsen om een dagje uit te waaien richting Harlingen. Zodra we lekker op een terrasje zitten begint het te regenen en dus pakken we stiekem een 2e kopje koffie. Als het droog is slenteren we over de markt naar de buitenhaven waar druk gebouwd wordt aan een replica van het schip van Willem Barentz(website). Mooi om te zien! De route wordt vervolgd richting Bolsward waar we weer een afspraak hebben met kennissen om een weekendje mee te varen. Deze keer stappen Martin en Irene op. Omdat de tijd wat beperkter is besluiten we om rustig naar Wommels(website) te varen en daar in het haventje ligplaats te nemen. Het is droog en af en toe zelfs zonnig en dus wordt de barbecue te voorschijn gehaald en zo brengen we rustig kletsend en etend de avond door. We zien elkaar niet zo vaak en dit is dus een perfecte gelegenheid om weer eens bij te praten.