De volgende dag varen we weer naar Bolsward waar Martin en Irene hun auto hebben staan en als zij weg zijn trakteren we onszelf op een lekker etentje. Dan moet er een plan gemaakt worden voor de resterende dagen. Omdat we meestal vanuit Bolsward richting IJlst varen besluiten we om nu Scout eens te testen op de grotere meren. We zijn per slot van rekening niet voor niets een maatje groter gaan varen. We gaan op maandag richting Workum waar we nog nooit zijn geweest. Daardoor missen we waarschijnlijk ook het bordje dat het niet meer is toegestaan om vóór de Noarderbrege ligplaats te nemen anders dan wachten op doorvaart. Begrijpelijk want het is daar erg smal en verderop zijn extra ligplaatsen aangelegd. Helaas echter staat het bord precies op de plek waarop we alle aandacht nodig hebben voor een tegenligger en dus leggen we (net als veel anderen) illegaal toch voor de brug aan. De havenmeester legt het ’s avonds even uit en geeft ons een flyer met de locaties waar we wel hadden mogen liggen. We moeten nu vóór acht uur ’s ochtends weer weg zijn, dus dat betekend de wekker zetten. Maar eerst gaan we ’s middags nog lekker Workum in, waar het vandaag bijna te warm is, plotseling zo’n 30 graden. Nederland blijft een raar landje. We bezoeken het Jopie Huisman museum, een wonderlijke man met een mooie levensvisie. Dit is zeker een aanrader. Ook shoppen we nog voor een leuke rok voor Jacqueline in een winkeltje met leuke 70’er jaren mode. Alle exemplaren zijn uniek en dus maar in 1 maat aanwezig. U voelt het al, dit kost flink wat tijd maar uiteindelijk wordt er gescoord.

Vanuit Workum varen we de volgende ochtend richting Balk. Omdat we vroeg aan het varen zijn is het Heegermeer nog zo strak als een spiegel, een erg mooi gezicht. In Balk huren we opnieuw fietsen omdat het nog steeds erg warm is en we fietsen dus lekker beschut een stuk door de bossen. ’s Avonds weer lekker de BBQ aan. De volgende dag brengt ons naar Blokzijl, Alweer bekend terrein dus, maar de route is wel nieuw voor ons te weten over het Tjeukemeer. De weergoden zijn ons nog steeds goed gezind en dus tuffen we ontspannen over het meer naar Echtenerbrug. Vanaf Echtenerbrug gaan we richting Driewegsluis en tot onze verassing valt plotseling de aandrijving compleet weg. Scout dobbert het riet in en als we provisorisch hebben aangelegd horen we iemand vragen “probleem?” Naast ons is een ruberbootje opgedoken waarvan de schipper even aan boord klautert en met mij mee het motorruim induikt. Hier blijkt de schroefas uit de keerkoppeling te zijn gelopen. Onze gast was voor zijn pensionering automonteur en die heeft vrij snel door hoe een en ander vast had moeten zitten. De oorzaak is ronduit onbenullig, er ontbreekt een borgspie! Die is waarschijnlijk ergens de afgelopen 30 jaar op een werkbank blijven liggen. Zonder spie maar met opnieuw gemonteerde schroefas vervolgen we onze weg richting Blokzijl, waar we aan het eind van de middag aankomen en ons dan maar op een lekker terrasje tracteren. We hadden het plan om nog een jaar of twee a drie met de huidige motor te doen maar we maken nu toch een afspraak om na de vakantie alles goed te laten controleren. De OM 636 lekt diesel, de koppeling gooit de olie eruit en dan is er nog die schroefas. Dit alles zorgt ervoor dat onze motorruimte een enorme vetbende geworden is, maar de mercedes loopt wel lekker betrouwbaar en goed. Onze reis eindigt in Zwartsluis waar we Scout achterlaten bij de firma Bonsink voor het nodige onderhoud.