Na onze zomervakantie gaan we aan de slag met project Scout.

Om te beginnen besluiten we om toch de motor te vervangen. Een dure maar naar ons idee goede beslissing omdat we dan echt met een goede nieuwe basis beginnen in plaats van te investeren in iets wat wellicht over een paar jaar alsnog aan vervanging toe is.

Dit betekend wel dat Scout geruime tijd te gast is bij Bonsink in Zwartsluis en we missen daardoor een mooi nazomer. Hopelijk krijgen we nog een keer de kans om dat in te halen.

De keuze valt op een Vetus, onder het motto: Mooi geel is niet lelijk.
En dus maakt Mercedes Groen plaats voor Vetus Geel. Tevens laten we wat laswerk doen en brengen we de besturing en aandrijving weer naar de 21e eeuw.

Vervolgens moet Scout richting Arnhem om daar naar Watersportcentrum Arnhem te gaan (voorheen Van Workum, voor de Ernummers(Arnhemmers) onder ons).

Hiervoor moeten we dus de IJssel opvaren en omdat die rivier zowel smal als redelijk druk  is haal ik tussendoor nog even een Marifooncertificaat. Met de verse marifoon aan boord zijn we klaar om te gaan. Ik reken af met Dhr. Bonsink, loop de oplevering van het schip door met Dhr. Bonsink en bedank ondertussen Dhr. Bonsink voor de inbouw en het netjes achterlaten van het schip. Ik wordt er niet voor betaald om de bedrijfsnaam zo vaak te noemen, maar het is een echt familiebedrijf en dus hebben ze echt (bijna) allemaal dezelfde achternaam.

Vanaf Zwartsluis gaan we richting Hasselt en Zwolle. Bij de Spooldersluis komen we er achter dat deze wat afwijkende bedieningstijden kent en als de sluis dan eindelijk opengaat mogen we niet mee omdat het beroepsschip erg groot is. Dit levert een flinke vertraging op, die we alleen maar gelaten over ons heen kunnen laten komen. Uiteindelijk draaien we toch de IJssel op en nadat we even gewend zijn aan de stroming tuffen we ontspannen naar Deventer. Aangekomen in Deventer begint een visser woest te schreeuwen en te zwaaien. Ik begrijp hem niet helemaal maar draai toch maar even weg. Vervolgens loopt onze visser minstens 20 meter de havenmonding in en staat dan nog maar tot zijn knieën in het water. ONDIEP dus. Strak langs de andere kant van de invaart varen we zonder brokken de haven in. ’s Avonds wandelen we naar het centrum en genieten van een lekker terrasje.

We kunnen in principe volgas de volgende dag tot in Arnhem komen maar besluiten er de rest van het weekend voor uit te trekken en dus varen we tot aan Doesburg, relaxed met ongeveer half gas genieten we van het uitzicht wat ons steeds bekender voorkomt. Ter hoogte van Dieren gaat de snelheid er volledig uit vanwege de tegenstroom en moeten we toch het toerental opschroeven. In Doesburg is het zoals altijd gezellig en wederom zonnig. De haven is net helemaal opgeknapt en ligt er leuk bij.

Op zondag gaan we het laatste stukje richting Arnhem en uiteindelijk is het dan zover: Voor het eerst vaar ik met een eigen boot onder de Rijnbrug door. dat voelt echt een beetje als thuiskomen. Het schuren en opknappen kan beginnen.